Шафран и здраве

Шафран и здраве

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти – молекули, които защитават клетките от свободни радикали и оксидативен стрес. Шафранът е мощен антиоксидант.

Шафранът е наречен „подправка на слънцето“ – приемът му може да подобри настроението и да лекува депресивните симптоми. Има благоприятно въздействие върху паметта и способността за запомняне. Защитава мозъчните клетки от оксидативен стрес.

Съвременните изследвания сочат, че той има нескромни противоракови и антимутагенни свойства. Богат е на витамините А, В1, В2, В3 и С. Налични са огромни количества желязо, магнезий и фосфор, както и цинк, селен и калий, но в по-малка степен. Каротеноидите и заексантина, съдържащи се в шафрана имат свойството да забавят макулната дегенерация и свръх пигментацията на ретината.

sticker-png-saffron-flower-autumn-crocus-food-sativum-violet-purple-lilac-petal

Благодарение на съдържанието на витамин С, шафранът спомага за засилване на имунната система на организма. Кръвните клетки, са първата бариера за защита срещу заболяване, а също така е от решаващо значение за производството на колаген, който е необходим за клетъчното производство в тялото и допринася за заздравяване на рани и мускулен растеж.

Чрез калция съдържащ се в шафрана, имаме по-голям шанс да подобрим костната плътност и да предотвратим появата на състояния като остеопороза и други дегенеративни заболявания свързани с възрастта.

Предменструален синдром (ПМС) – проучванията показват, че шафранът може да помогне за лечението на неговите симптоми. ПМС е термин, който описва физически, психологически и емоционални състояния, възникващи преди началото на менструалния период. Приемът на шафран води до намаляване на раздразнителността и главоболието.