Отглеждане

Отглеждане

saffron-bulbs

Шафрановият минзухар се адаптира лесно към почвата, където е засаден. Той расте в сухи и полу-сухи почви.

Шафранът вирее много добре в области, където температурите варират от не повече от 35oC – 40oC през лятото и до -15oC / -20oC през зимата, което прави България с идеален климат за отглеждане на шафранов минзухар.

Луковиците растат добре в канелени горски, глинести и песъчливи почви.

Нормалното PH за развитието на растението е между 6 и 8 PH. Важно, обаче е, почвата да бъде рохкава за да могат корените да достигнат необходимата дълбочина.

Най-благоприятно за шафрана е, да бъде засаден в полета с наклон на Юг, което осигурява максимално излагане на слънце. Освен това, съществува и необходимостта от добре дренирана почва. Всяка луковица трябва да бъде поставена в отделна дупка и след това засипана с пръст. Дълбочината, на която трябва да бъдат засадени луковиците е около 8 см до 13 см на разстояние 15 см една от друга.

Най-подходящия период за засаждане, който ще донесе най-добри резултати, е това да се случи 6 – 8 седмици преди първите зимни студове, което означава засаждането да стане месец октомври или ноември.

Шафранът вирее в леко влажна почва. Цъфтежът настъпва около 40 дни след като е засаден, но има вероятност част от луковиците да цъфнат през следващата есен.